Antibiotika - brát nebo nebrat?

Dobrý den! Mám prosím následující dotaz. Již od podzimu mě trápí pravidelné, (průměrně jednou za tři týdny pár dní) ne však příliš výrazné problémy, jako přechodná únava, zvýšená teplota do 37,4, studené ruce, pocení v noci... V lednu jsem to řešil s doktory, "jediné" na co přišli bylo, že jsem měl asi dvacetkrát zvýšené hodnoty protilátek na borelie. Žádné jiné příznaky jako zarudnutí nebo velké horečky. Lékař na infekčním oddělení mi předepsal, jeho slovy, na přeléčení antibiotika duomox 500. Nyní je půlka dubna, antibiotika jsem stále brát nezačal, jelikož mám obavy jestli to má opravdu význam. Moje problémy jsou přeci jen menší. Navíc jsem si o tom zjišťoval informace a tyto léky jsou potřebné při infekcích a zánětech dýchacích cest nebo zánětů močových cest a brát je "jen tak na přeléčení", když jsem v podstatě zdravý ve mě vzbuzuje obavy, zda mi to nemůže ublížit a přivodit třeba úplně jiné problémy. Co mi doporučujete? Mám to risknout? Lékař rozhodl prostě jen na základě toho, že jsem měl dvacetkrát zvýšené hodnoty na borelie, což dle jeho slov více lékařů s kterými jsem to konzultovat se vůbec nemusí jednat o formu boreliózy. Děkuji za odpověď a prosím vás ne jen o diplomatickou větu typu - "rozhodně byste léky měl brát, jelikož vám je předepsal lékař..." Zajímají mě možná rizika užívání ATB a to s přihlédnutím k tomu že bych je případně užíval téměř zdravý!!! Se srdečným pozdravem Jan

Odpověď odborníka:

Jane, rozhodně nelze antibiotika podávat v indikaci "zvýšené protilátky proti boreliím". Může se jednat o nespecifickou pozitivitu. Proto doporučuji provést podrobnější vyšetření na boreliózu (tzv. Western blot ev. PCR), které tuto diagnózu potvrdí či vyloučí. Doporučuji se objednat do poradny pro lymskou boreliózu, případně zvážit podrobné vyšetření stran opakujících se zvýšených teplot. Co se týká braní antibiotik "zdravým člověkem", tak většinou nepůsobí závažnější obtíže, nejčastější komplikací je průjem díky změně střevní flóry účinkem antibiotik.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Kam dál
 
 
Zbavte se modřiny snadno a rychle
Články: Zbavte se modřiny snadno a rychle
K modřině lze přijít dnes a...
Nebojte se intrauterinní inseminace
Články: Nebojte se intrauterinní inseminace
Intrauterinní inseminace...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: