Antibiotika na kašel

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, syn 11 měsíců začal mít štěkavý kašel. Byla jsem s ním hned u dětské doktorky a diagnoza - laringitida. Dostal čípky, kdyby se nám dusil. Ten jsem dala na noc a ještě se mu k tomu přidala teplota 38 a další den v pátek byl bez teploty a začal malinko odkašlávat + dráždivý kašel. V noci opět 38,5 tak jsme jeli raději na pohotovost a opět na něm nic nenašli a doporučili sirup na odkašlávání . V noci opět 39 horečka a nešla srazit, jela jsem opět na pohotovost s tím, že mám podezření na ouška, celou noc proplakal a obě uši mu píchali. Večer opět horečka a v pondělí 38 celý den. Jela jsem opět k dětské doktorce v úterý, protože kašel měl ošklivý a začala mu téct z nosu rýma a teplota zvýšená 37,5. Dr mu nasadila ATB Ospen, oška má už v pořádku, ale přesto na ten kašel musím dávat ATB. Je to nutné??? Mám z nich takový divný pocit a nejistotu, když mu to dávám, hlavně abych to do něj necpala zbytečně. Po druhé= dávce ATB se jeho stav natolik zlepšil, až je mi to divný, že by to tak rychle účinkovalo. Děkuji za odpověď a nashledanou

Odpověď odborníka:

Dobrý den Aleno! Kašel je pouze příznakem onemocnění dýchacích cest. Antibiotika neslouží k léčbě kašle, ale k léčbě bakteriálních infekcí. Podle toho, jak popisujete průběh onemocnění se domnívám, že dětská lékařka u vašeho syna zřejmě diagnostikovala bakteriální zánět průdušek, a proto nasadila antibiotika. Pokud už jste začala vašemu synovi antibiotika podávat, učitě je doberte. V případě pochybností, zda je u pacienta zánět průdušek způsoben viry nebo bakteriemi je s výhodou provést test na CRP. Nevím jestli má vaše dětská lékařka přístroj na tento test k dispozici, ale zkuste se jí na něj zeptat. Test se dělá pouze z kapky krve, výsledek je k dispozici okamžitě. Pokud je hladina CRP zvýšena, jedná se o infekci bakteriální a léčba antibiotiky je nutná, pokud není zvýšena, lze s nimi ještě vyčkat a přijít s dítětem na kontrolu třeba za dva dny. Přeji vašemu synkovi brzké uzdravení.

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: