Antibiotika při boreliose

Dobrý den, od dubna se mi velmi zhoršil můj zdravotní stav.Bolesti všech kloubů,zad,nesmírná únava,podrážděnost ,otok kotníků a rukou,mravenčení prstů,výpadky paměti,poruchy vidění-narážela jsem do předmětů,protože se mi zdálo,že jsou dál,než byly.Musela jsem vynechat své pravidelné okruhy pěší chůze,protože jsem to nezvládala. Paní doktorka mi udělala prý všechny možné odběry,ale na nic se nepřišlo.Byl dělán i test ELISA,neukázal nic. 22.7. jsem na boku objevila veliký rudý vystouplý flek s patrným vpichem uprostřed,průměr asi 10 cm. Měla jsem v tom místě asi před 3 týdny klíště.Moje lékařka měla dovolenou,zastupující mi napsala 2 baleni Doxybene 100mg po 12 hod ,že je to bolerioza.Konzultovala jsem to s bývalými spolužáky - oba lékaři,ty mi doporučili brát 400mg denně.Dala jsem na jejich radu a týden jsem jedla 200mg po 12 hod. Má paní doktorka po návratu z dovolené 1.8. s tím nesouhlasila,že je doporučená dávka 200mg denně ,tak jsem přešla na tuto dávku.Antibiotika mám ještě na 3 dny. Bolesti kloubů jsou menší,ale různě se mi stále stěhují, velká únava přetrvává.Nevím,zda jsem neměla zůstat na 400mg denně.Co mám dělat dál?Mám obavy ,aby se to zase nezhoršilo. Děkuji za odpověď. S pozdravem A.V.

Odpověď odborníka:

Doporučená dávka Doxybene je 200 mg. Vyšší dávky antibiotik mohou poškodit ledviny nebo játra, proto doporučuji dodržovat předepsané dávkování. Pokud vaše obtíže neodezněly, nebude se velmi pravděpodobně jednat o boreliózu, ale o jiné onemocnění a proto doporučuji další dovyšetření (neurologické, revmatologické).

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: