Antibiotika u novorozence

Dobrý den. Máme 4týdeního syna a dostal vysoké horečky 39.3 po poradě s lékařem nasazen nurofen čípek další den návštěva ORL zjišten akutní zánět stř. ucha, proveden paracentesis a naordinována ATB amoksiklav prý jako prevence podávaná u všech dětí do jednoho roku. Je nutné ATB u tak málého dítěte preventivnně užívat? Jaké je riziko kdzž jej nenasadím. Děkuji za odpověď. S pozdravem J. M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Věřte, že pediatři jsou velmi důsledně vzděláváni podle současných trendů, "zbytečně" aplikovaná antibiotická léčba rozhodně není trendem, již i kvůli povšechnému risiku nárůstu resistence. Každý lékař individuálně zvažuje rovnováhu mezi přínosem léčby pro pacienta a negativy. Pokud otázku aplikace položíte ordinujícímu lékaři, jistě Vám bude schopen své stanovisko zdůvodnit /činil by to podobně například pro mikrobiologa či revizního lékaře pojišťovny/. Lékař, který Vaše dítě nezná a nevyšetřil je, situaci není schopen zodpovědně vyhodnotit.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: