Antibiotikový lék na kůži

Dobrý den p. doktorko. Dochází při potírání kůže antibiotikovými přípravky něco jako je např. chloramphenicoli k vytváření rezistence jako při užívání antibiotik formou tablet? Zda pronikají antibiotika do těla nebo mají jen povrchový účinek na kůži. Chci se tedy zeptat zda je zde stejné riziko rezistence při dlouhodobém potírání jako když se v dřívější době nadměrně předepisovaly antibiotika. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Ano, může vzniknout bakteriální rezistence,ale týká se jen kůže. Celkový efekt tato antibiotika ani příp. rezistence nemá. Proto je vhodné používat např. kombinované přípravky, kde je riziko rezistence nižší ( např. erytromycin se zinkem).

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: