Antidepresia

Dobrý den,mám úzkostněpanickou poruchu a už 12 let beru 1x denně 1,5mg lexaurin a púl stilnoxu.Brala jsem i různá antidepresiva,ale bylo mi po nich psychicky i fyzicky hůř.Chci se zeptat,proč by měla být antidepresiva lepší než to co užívám,když jsem četla spoustu článků,že antidpresiva nadělají víc škody,než užitku a mají i více nežádoucích účinků.A ve vypjatých situacích kdy se člověk potřebuje rychle zklidnit,se musí stejně vzít lexaurin.Měla bych jít na detox na vysazení prášků,ale váhám.Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Anxiolytika (Lexaurin, dále kupř. Rivotril, Neurol a Xanax, Helex a Frontin, jejich dědeček Diazepam alias Valium a chlordiazepoxid, Elenium) poskytují rychlou a účinnou úlevu - do 15 - 20 minut pacient ucítí úlevu. Jsou to potentní, mocné léky, ale (!): hrozí u nich (ne vždy nastane) (1) rozvoj tolerance, tzn. že i při řádném užívání a často i bez vzniku závislosti (viz dále) se účinek ztratí nebo zeslábne a je nutno aplikovat vyšší dávku, kupř. z 0,25mg 2 x denně se může se stejným efektem pacient dostat k dávce 3 x 1mg (2) vznik závislosti,s bažením, touhou po dalším přívodu anxiolytika (bažení, nutkavá potřeba dalšího přívodu se jmenuje craving) - a také s odvykacími příznaky tehdy, když se další dávka anxiolytika nedostaví - odvykací stav je nepříjemný, výjimečně i nebezpečný (může probíhat i pod obrazem ojedinělého, nebo dokonce nahromaděných epileptických záchvatů) (3) ztrácí se motivace k psychoterapii, která je kausálním, příčinu odstraňujícím postupem Dále hrozí rozvoj demence, s potupujícími lety a stoupající dávkou. Antidepresiva proti tomu zasahují až po 3 - 4, někdy dokonce až 6 týdnech - a nejsou tedy okamžitě účinná, nemá smysl si je brát při obtížích nebo při zhoršení stavu jednorázově navýšit - a le nenavozují závislost, nerozvíjí se tolerance, nevyvine se demence jako po anxiolytikách. A psychoterapii usnadňují, neberou motivaci jako anxiolytika. Pokud Vás lékař směřuje k detoxifikaci, jedná se zřejmě o problém vyplývající z užívání anxiolytik, závislost nebo rozvoj tolerance. Pokud se jedná o rozvoj tolerance, je hlavním risikem demence, pokud se jedná o závislost, pak je hlavním risikem spuštění odvykacího stavu, ve vážném případě v podobě epileptického záchvatu nebo kumulovaných epileptických záchvatů s potenciálním risikem ohrožení života. Proto od anxiolytik dále a užívat jen opatrně, občas, když je nejhůř. Tiše kolem nich našlapovati! Antidepresiva a několik měsíců trvající soustavná psychoterapie odstraňující příčinu jsou správným postupem. Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x