Antidepresiva

Dobrý den,mám úzkostně panickou poruchu,užívám pouze lexaurin a hypnogen.Antidepresivům se bráním,v minulosti jsem je užívala (zkoušeli mi asi 5 druhů) a bylo mi ještě hůř.Chi se zeptat zda by mi pomohl L-Tryptofan.Také mi byla nabídnuta léčba metodou KBT,ale problém je v tom,že bych musela být 7 týdnů v léčebně a já jsem silně fixovaná na domácí prostředí,jak jsem jinde,můj problém z úzkostí a panikou se zhorší.Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vypadá to, že pro Vás nepůjde za současného stavu udělat nic dobrého , protože: - užíváte léky, které Vás poškozují a na nichž budete zřejmě časem závislá - tedy ty léky, jimž se nebráníte (!!! a měla byste), jsou Lexaurin a lék na spaní, - léky volby, antidepresiva, jimž se bráníte a ubránila jste se (otázky by zněla, jak dlouho jste je vydržela brát), Vám tedy pomáhat nemohou (dovedete odlišit nežádoucí účinky léku od strachu z léku a strachu z jeho vlivu na prožívání a chování?) - psychoterapii nelze, protože nejste ochotná a schopná tolerovat nepohodu spojenou s léčením - t platí podobně i pro užívání antidepresiv. Závislost na domácím prostředí a rozvíjející se závislost, pravděpodobně a při vší úctě, na Lexaurin-u a hypnotiku strach z nového - antidepresiva, psychoterapie, pobytu v nemocnici s intensivní psychoterapií (mohla by Vám zásadně pomoci a změnit život) - jsou projevem čehosi, co je podložím pro Vaše potíže, nevědomým, ale pronikavým přesvědčením, že změna a samostatnost jsou nebezpečné. To Vás nutí se držet jistot, které se doposud osvědčovaly (být doma, ve svém prostředí, užívat léky, které znám) - ale také Vás nutí ke stagnování. Jinými slovy: nebezpečí z nového při vzdání se jistot Vás nutí setrvávat v té situaci, v níž jste, a blokuje Váš další osobní růst a vývoj. Zkuste se přece jen na věc podívat tak, že je třeba vykročit do neznáma, terapie, neznámá, ale účinná, Vám může projasnit horisont a otevřít nové perspektivy. Bez panické úzkosti. I když na počátku cesty k novému je budete muset snést - ostatně i s tím Vám má a umí pomoci psychoterapie. Dr. Borovanský P.S. Tryptofanem nic nezískáte, ale také - s výjimkou hotovosti - nic neztratíte. B

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
I na zánět průdušek platí homeopatika
Články: I na zánět průdušek platí homeopatika
Záněty průdušek a kašel...
Rakovina hrozí téměř každému, která je nejhorší?
Články: Rakovina hrozí téměř každému, která je nejhorší?
Jenom v Evropě se každý rok...
Dejte si pozor na mango. Může vyvolat alergii
Články: Dejte si pozor na mango. Může vyvolat alergii
Výlety do exotických zemí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Lupénka a psychika: léčit se musí tělo i duše
Články: Lupénka a psychika: léčit se musí tělo i duše
Lupénka neboli psoriáza je...
Zánět, nebo mechanické poškození? Rozpoznejte příčinu bolesti zad
Bronchitida (zánět průdušek)
Články: Bronchitida (zánět průdušek)
Pod pojmem bronchitida se...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: