Antidepresiva

Dobrý den. Je mi 19 let a beru antidepresiva - sociální fobie. Měla jsem strach chodit do školy, číst před třídou nebo být zkousena u tabule. Tyto problémy naštěstí s antidepresivy přestali, ale začali mi problémy fyzické. Jako první AD jsem brala CIPRALEX 1tbl.ráno. Po cipralexu mi však bylo slabo, měla jsem nízký tlak a omdlevala jsem. Pan doktor mi tedy změnil prášky na ZOLOFT, po 3 měsících užívání mi však začaly hodně padat vlasy. Tak mi pan doktor změnil prasky na VELAXIN 150mg. Po 4 měsících užívání se mi objevila alergie v podobě koprivky. Pan doktor se domníval že v to mohlo být z velaxinu a tak mi napsal WELBUTRIN SR, který jsem si měla vzit hned další den bez nějaké přestávky mezi velaxinem. Welbutrin jsem po 2 dnech přestala brát, protože mi bylo příšerně špatně - závratě, motani hlavy, nechutenství - bylo mi tak špatně že jsme nemohla ani vstát. Pan doktor mi tedy po telefonu řekl ať ho neberu a v pondělí 25.1.2016 k němu přijedu, ale že už neví co mi napíše... Dočetla jsem se, ze Velaxin se predepisuje v různých dávkách - například 50mg., tak nevím proč mi pan doktor předepsal 150mg když zadnymi depresemi netrpim, a nikdy jsem žádné velké deprese neměla, pouze jsem měla strach z vystupovani ve třídě. Antidepresiva bych chtěla po maturitě (která je za 3 měsíce) vysadit. Dnes je pátek, v úterý jsem měla první welbutrin a ve čtvrtek poslední jelikož se to nedalo vydržet. Jsem zvědavá, co.mi na tuto situaci řekne v pondělí pan doktor, a chtěla bych znát i jiný nazor jak by moji situaci řešil někdo jiný. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den Týno, škoda, že po antidepresivech máte takové nežádoucí účinky, i když fungují. Léky, které Vám napsal Váš pan doktor jsou obvykle dobře snášena, ale Vy jste asi hodně citlivá. Já mám dobré zkušenosti se Zoloftem v nízkých dávkách na sociální fobii, ale důležité je, abyste se cítila dobře. Napadá mě, zda by Vám místo léků nepomohl psycholog, se kterým byste mohla probrat své obtíže a který by Vám mohl poradit jak reagovat, když na Vás přijdou potíže. Přechod z jednoho léku moderních antidepresiv nemusí být tzv. vymývací pauza, tudíš nemusí být dlouhý interval při změně léků. To, že Vám padaly vlasy vůbec nemusí souviset s AD, mohlo se jednat o nedostatek určitých prvků či vitamínů. Věřím, že Váš pan doktor Vám dal vhodnou dávku léku. Je pravda, že na sociální fobii se užívají AD v takových dávkách, aby pomohly od potíží a zároveň aby se nevyskytly nežádoucí účinky. Určitě se užívají v menších dávkách než u deprese. Přeji Vám, abyste s panem doktorem našli vhodný lék, ale zkuste ještě promyslet toho psychologa. Děkuji za Váš dotaz a přeji hezký den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: