Antidepresiva

Dobrý den, prosím o radu. Manžel bral půl roku cipralex, na přelomu prosince a ledna vysadil. Jeho stav začal, že nespal, zhubl 10kg, nejedl, ztratil o všechno zájem. Pořád přemýšlel, co komu řekl, když se jednou opil na schůzi fotbalu a nepamatoval si to. Někdo na něco nadával a on si to vztahoval na sebe. Po nasazení cipralexu se to postupně upravilo, spaní v noci trvalo déle. Nyní cca před 14dnima měli opět fotbalovou schůzi a od té doby zase začal přemýšlet, v noci nespí (není to pravidlo každý den), prý zhubl 3kg a posledních pět dní opět málo jedl. V sobotu měli opět schůzi, tam se různě zapíjelo, manžel bohužel neumí říci,že pít nebude,tak se opět opil a nic si z večera nepamatoval. V neděli z toho byl opět špatný, až když jsem volala jednomu pánovi, jestli něco manžel neprováděl a tlumočila mu to, tak se uklidnil(ale v noci od 14hodin opět nespal a různě se mu hoilyí myšlenky). Potom jsme to rozebírali, posílám ho, ať si jde za obvodní doktorkou napsat opět cipralec (Předtím chodil k psychiatrovi, ale návštěva probíhala pouze v napsáním předpisů a zeptáním jak se cítí, v ordinaci byl vždy 5minut). Zatím nechce, že to spolu zvládneme, že si musíme více povídat spolu. To má pravdu, já vím, ale my jsme oba dva málomluvní. Zatím jsem mu tedy koupila v lékárně L-Tryptofan. Je tento doplněk k něčemu a nebo mi prosím doporučte, co bych mu mohla koupit v lékárně. děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, musím začít informací, že kombinovat psychofarmaka (cipralex) s alkoholem není určitě vhodné a může to být nebezpečné; nebo požívat alkohol, pokud manžel trpí depresemi, také není dobré; dále vysadit léky, které předepsal lékař, z vlastní vůle, není také vhodné, i když mohou mít nějaké vedlejší účinky, které mohou být vašemu muži nepříjemné; na vhodnou náhražku za cipralex se budete muset doptat obvodního lékaře či psychiatra; já osobně z pozice psychologa, doporučuji nejen řešit depresivní stavy vašeho muže psychofarmaky, ale také psychoterapií; doporučil bych teda vašemu muži, aby začal docházet k psychologovi na psychoterapii. S pozdravem a s přáním příjemných dnů Martin Dolejš

PhDr. Martin Dolejš, Ph.D.
PhDr. Martin Dolejš, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Institut psychologických služeb

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x