Antidepresiva

Měl bych jen takový dotaz ohledně nežádoucích účinků léků. Začal jsem užívat na doporučení mé praktické doktorky antidepresiva na úzkosti a deprese. Léčivá látka citalopram. Chtěl jsem se jen zeptat jestli je normální, že na začátku užívání léčby pociťuji naopak zvýšený pocit úzkosti? Mám takové obavy, že jsem si neměl číst nežádoucí účinky jelikož jsem se dočetl něco o "torsade de pointes" a že může jít o stav ohrožující na životě. Od té doby co jsem si to přečetl, mám tendence si neustále kontrolovat pulz a tlak. Mám prostě strach, že se mi zastaví srdce. Nejspíš i proto mne píchá na hrudi a občas tam pocituji bolesti apod. Vím, že jsem totiž míval v klidu puls kolem 85 - 95 a nyní mi klesl na 60-75, to mne asi taky viděsilo. Doufám, že to je tedy jen přechodné. Nemám s antidepresivy zkušenost, je mi teprve 20 let, proto se ptám. Zatím beru půl tablety ráno a docela se děsím co se stane až budu brát celou tabletu ráno. Děkuji, Václav

Odpověď odborníka:

Máte pravdu, že pokud trpíte úzkostmi, neměl byste příbalové létáky raději číst.
Ale jinak určitě, v úvodní fázi léčby antidepresivy se opravdu může dočasně objevit úzkost ve vyšší míře.
Nicméně tento stav se nepochybně upraví- očekávám mírné zlepšení po 14 dnech, během 4-6 týdnů by se měl Váš stav "doladit".
Držím palce.
S pozdravem,
MUDr. Klímová

MUDr. Nikola Klímová
MUDr. Nikola Klímová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: