Antidepresiva

Dobrý den,mám úzkostně panickou poruchu,bojím se chodit sama mezi lidi,nejlépe je mi doma.Byla jsem i hospitalizovaná na psychiatrii,ale bez efektu,naopak stav se zhoršil.Byla mi podávána různá antidepresiva,ale bylo mi po nich zle a stav se nezlepšil.Také jsem navštěvovala psycholožku, ale u mě je problém k ní dojít,když nemám doprovod. Nyní beru pouze lexaurin 1,5 mg 1x denně a hypnogen 1/2 tbl. Pravidelně užívám apoibuprofen na záda a prášky na alergii. Chtěla jsem se zeptat, zda existují nějaká antidepresiva s minimem nežádoucích účinků, anebo co by jste mi doporučila? Nemůžu ani chodit do práce. Hospitalizace v cizím prostředí mě děsí a stavy po antidepresivech, když jsem doma sama také. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léčba panické ataky je velice svízelná, zvlášť, když trvá již delší dobu. Většinou je nutné kombinovat antidepresiva, anxiolytika (např. Lexaurin) a psychoterapii, nejlépe kognitivně-behaviorální typ psychoterapie. S antidepresivy je ten problém, že většinou trvá několik týdnů, než zaberou. A někdy se jich musí vystřídat více, než se najde to pravé. Vy píšete, že jste brala různá, ale nepíšete, která. Také se někdy používají i jiné typy léků (např. atypická antipsychotika - léky původně určené k léčbě schizofrenie, které se ale osvědčily i u depresí či úzkostných stavů). Doporučila bych Vám zajít zpět ke svému psychiatrovi, probrat s ním další možnosti léčby, a pokud to jen trochu půjde, začít opět chodit na psychoterapii (např. si pro začátek zajistit doprovod - kamarádku, člena rodiny..) Držím Vám palce a zdravím Vás.

MUDr. Lea Blahníková
MUDr. Lea Blahníková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Obvodní lékař, Vidnava

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: