Antidepresiva a alkohol

Dobrý den, v 16 letech jsem měla žaludeční vředy a následně zánět dvanácterníku. Po vyléčení mi stále bylo zle, než se přišlo, že trpím psychosomatickým onemocněním a za veškeré žaludeční problémy může psychika. Dva roky jsem trpěla depresemi, protože mi bylo pořád špatně, ale fyzicky mi nemohli nic najít. Byl pro mě obrovský problém chodit do školy a začleňovat se do společnosti a být schopná "normálního provozu". Protože to byl problém, který nebyl vidět, každý ve mě viděl simulanta a nikdo mi nevěřil, že mi není dobře. Bohužel toto dvouleté trápení ve mě zanechalo strach a obavy a od té doby je můj život jako na horské dráze. Jeden rok je to relativně dobré a neberu žádné léky, bavím se s ostatními, popíjím, užívám si života, normálně chodím do školy i do práce. Toto relativně harmonické období ale vždycky vystřídá "zhroucení" a začnu znovu brát léky a trvá zase rok, dva než začnu zase věřit tomu, že všechno bude dobré a že mi už bude dobře. Loni v létě jsem udělala úspěšně státnice a 14 dní na to jsem se opět "sesypala". Žaludeční problémy jako projev psychické nepohody vystřídala nepředstavitelná úzkost, sevřené hrdlo, špatně se mi dýchalo, bolelo mě na hrudi. Zpočátku mi nedošlo, že je to opět práce psychiky, takže jsem oběhala všechny možné odborníky, až jsem zase skončila u psychiatra. Beru Prothiaden 25, nejprve jsem brala jednu a nyní beru 2. K tomu mám prášky "do kapsy" Lexaurin, Oxazepam a Stylnox, když nemůžu spát. Vyčítám si, že jsem byla tak hloupá, ale po dobu užívání Prothiadenu jsem popíjela alkohol, abych si připadala alespoň trochu normálně (asi půl roku). Ne každý den, ale občas jsem si dala skleničku, dvě vína, když jsem chtěla pít více, tak jsem léky v daný den vysadila. S mojí doktorkou jsme se nyní dohodly, že léky postupně během jednoho měsíce vysadím, protože už je mi psychicky lépe. Problém ale je, že se pořád necítím fyzicky dobře. Jsou chvíle, kdy mám stejné projevy úzkosti jako před půl rokem, že nemohu dýchat, mám sevřené hrdlo... Chci se proto zeptat, jestli za to může kombinování alkoholu a Prothiadenu? Mohlo to nějak trvale poškodit moje zdraví? Nebo budu zase vpořádku, pokud se v nejbližší době vyhnu konzumaci alkoholu, doberu léky a už je nikdy nebudu kombinovat s alkoholem? Vím, že to byla hloupost, ale je tak těžké s těmito stavy žít, kór, když jsou spojeny s fyzickými obtížemi a někdy trvají i rok. Alkohol mi vždycky aspoň na chvíli dodá pocit bezstarostnosti. Je těžké pořád znovu a znovu začínat znova a snažit se sama sebe přesvědčit, že to bude zase dobré.. Děkuji moc za Vaši odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Myslím, že jste mimoděk vyslovila velkou známou pravdu... Alkohol je nejdostupnější lék ke zmírnění úzkosti - a to je jistě jedna z nejhorších emocí, kterou člověk zná. Věřte, že podobnou zkušenost učiní mnoho lidí, proto je tak nemoudré a nespravedlivé "nálepkovat", pod označením alkoholik tak zůstává řada nešťastných lidí, kteří alkohol nevolili jako zdroj nějaké euforie, ale jako cestu k relativnímu zmírnění nesmírného duševního napětí. Takže - Vaše pocity viny nejsou na místě, a mám pocit, že Vás mohou i svazovat, blokovat na cestě ke zlepšení celkového stavu. Léčba úzkostí a deprese je dlouhodobá záležitost, často dochází po období výrazného zlepšení k opakovaným episodickým fázím zhoršení. Není nutné za každou cenu bojovat za ukončení medikace antidepresívy. Myslím, že by Vám mohla také pomoci citlivě vedená psychoterapie, zaměřená k obnově pocitu sebeúcty a svobody.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+29 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Znam to | Od: Lili | 7.5.2013 22:36
Odpoved, kterou jste dostala mi prisla velmi vlidna. Taky beru prothiaden, mam velke bolesti po urazu patere a k tomu prave ještě deprese. Lek mi pomaha na psychosomaticke problémy, co se u me objevily po rozvodu (pocity duseni, buseni srdce, derealizace apod), ale ne na uzkost. Tu lecim prave jen alkoholem - ne kazdodennim pitim, ale castym. Jiny "lek" mi na ni zkratka nezapusobil...
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x