Antidepresiva a mozek

Dobrý den, trpím nespavostí, na kterou jsem léčen již rok a půl antidepresivy - jde konkrétně o trittico 150, plus v posledním půlroce jsem navíc začal užívat Mirtazapin Sandoz 15mg. Oba léky po jedné tabletě na noc. Spím sice dobře, ale v poslední době se začínám obávat dlouhodobých vlivů antidepresiv na mozek, neboť jsem student a plánuji se živit hlavou. Mohou tyto léky nějakým způsobem z dlouhodobého hlediska trvale, i po vysazení ovlivnit negativně mozkové funkce? Zajímají mě tedy především intelektuální, kognitivní. Trochu jsem pátral na vlastní pěst a našel několik článků, které hovoří spíše o opaku (AD mají údajně neutrofní efekt, jsou pro mozek jakýmisi hnojivy), což si jako laik vysvětluji spíše pozitivně. S léky sice plánuji skoncovat (od února mě čeká KBT), nicméně nevím kdy, proto vás prosím o upřímnou odpověď...:-) Děkuji a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozhodně se negativního vlivu nijak neobávejte, obavy nejsou ničím podloženy. Spíše bych vám navrhovala najít zdroj nespavosti a přidat k léčení ještě psychoterapii, doporučit by vám ji měl váš neurolog nebo psychiatr. Potom můžete s klidem vysadit léky a spolehnout se jen na psychoterapii, hlubiny duše jsou opravdu neuvěřitelně široké a věřím, že se k příčinám nespavosti dopracujete a budete spát i bez léků dobře. Jen to běh na dlouhou trat, námaha a vytrvalost se ale určitě vyplatí! Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: