Antidepresíva a rakovina

Dobrý den, před několika lety, když mi umírala maminka na rakovinu jsem brala cipralex. Pak jsem vysadila, léta klid, pak jsem onemocněla já rakovinou prsu. Samozřejmě po předchotí pozitivní zkušenosti jsem opět nasadila cipralex, který mi pomáhá i zmírňovat i uměle navozený přechod.. Ale teď jsem si přečetla na těchto stránkách http://www.aktip.cz/cs/publikace/pravda-o-antidepresivech.html a dost mě to znepokojilo. V nežádoucích účincích to není, ale 11% nárustu rakoviny není zas tak málo a já navíc tu rakovinu prsu mám. Neškodím si tedy ještě tím, že používám Cipralex? Co to bylo za klinickou studii? Jsou i protichůdné klinické studie, které to vyvracejí nebo je zvýšené riziko pro pacientky s rakovinou prsu nebo vaječníků, či případně pro nosičky vadného genu BRCA 1 a BRCA 2, případně genu Check?

Odpověď odborníka:

Milá Jano,když člověk obykle přečte takovéto články, na který odkazujete, vypadá vše úplně jasně a nejednou je zděšen. Ale takové články dost často neuvádějí přesné zdroje, přesná znění studií, často jsou jejich závěry zavádějící. Zde se nijak přesně nehovoří o souborech zařazených žen o žádných dalších rizikových faktorech ! Je obecně známým faktorem, že ženy trpící depresemi jsou i náchylnější ke vzniku nádorů ! Takže já bych určitě článek nebrala jako jasné rovnítko, že antidepresiva rovnají se u 11 procent žen vznik rakoviny. Obecně známým faktem je, že pokud lze jiinak, antidepresiva se ženám léčeným hormonálními preparáty pro tumor prsu, obecně hned nepředepisují například z důvodu pouhých příznaků navozené menopauzy. Protože zde byl jasně prokázán snížený efekt hormonální léčby vlivem antidepresiv. Takže pokud antidepresiva nyní užíváte hlavně pro zmírnění těchto příznaků, zkuste se zamyslet, zda se opravdu tyto obtíže nedají snést, anebo volit spíše nějaký přítodní produkt z lékárny k jejich zmírnění (vitamin E apod.). Nadruhou stranu, pokud opravdu máte deprese a léky Vám pomáhají, nebrante se jim, je důležité, aby život, který žijete,jste žila s úsměvem a v dobré náladě !

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: