Antidepresiva vs erektilní dysfunkce

Dobrý den, velice zkráceně - léčím se na úzkostně-depresivní poruchu, anxiózní porucha... a beru antidepresiva Apo-moclob 300 - dvě tablety denně (tedy 600 mg) denně.... Přijde mi, že ale poslední dobou dávka nestačí, ovšem vyšší dávka se nedoporučuje dle informací z netu. Co jsem dříve řešil s psychoterapeutkou, tak jsem se ptal, že bych chtěl podobná antidepresiva, která ale nezpůsobují erektilní dysfunkci, což je právě apo-moclob. Která antidepresiva ještě léčí a nezpůsobují žádnou erektilní dysfunkci (tedy nechuť na sex, poruchy erekce, pomalejší výron semene a slabý orgasmus)? Kdyby mi na tomto tak nezáleželo, už beru účinná antidepresiva jako Asentra atd..., ovšem nechci skrze tyto vedlejší účinky... Řešili jsme venlafaxin, ovšem ten je asi poslední, který je podobný jako apo-moclob a i přesto když je poslední z této řady nezpůsobující erektilní dysfunkci, přesto ji v malé míře může způsobit... Chci se zeptat jaké typy z jaké řady jsou některá antidepresiva pro mě, která by nezpůsobovala tyto vedlejší účinky? Děkuji

Odpověď odborníka:

Deprese i úzkostné poruchy samy mají většinou negativní dopad na sexuální život, deprese hlavně snižuje libido, tedy apetenci, pomyšlení na sex a chuť do něj, úzkostné poruchy mimo jiné spíše zhoršují kvalitu erekce a obě poruchy vedou k nedostatečné gratifikaci, tedy chybění nebo ne dosti uspokojivému orgastickému vyústění párové sexuální aktivity. Proto obecně na antidepresiva pohlížíme jako na léky, jež sexuální život zlepšují. Některá z nich především oddalují nebo znemožňují orgasmus, potuchy ves myslu erektilní dysfunkce nebo ve smyslu dysfunkce emise a ejakulace nejsou tak význačné a časté. Moklobemid (Aurorix, Apo-moclob) je jedním z antidepresiv, jež nezpůsobuje obvykle žádné sexuální dysfunkce. Dávka 600mg na den sice udávána v SPC jako nejvyšší obvyklá dávka, ale jsou pacienti, u nichž se dosáhne účinku na dávkách 900,1200 a zcela výjimečně 1500mg v jednom dni (pro die). Jednou z alternativ je tedy přidat, resp. navýšit dávku moklobemidu. Pokud byste preferoval spíše kombinaci, pak vhodnými preparáty do kombinace k 600mg moklobemidu jsou buď mirtazapin (f.o. Remeron, Mirzaten, Mirtazapin, Esprital) - nebo trazodon (Trittico AC, Trittico Prolong), přitom u nich lze volit nízké dávkování. podrobnosti proberete se svým ošetřujícím lékařem. Je nutno podotknout, že psychoterapeut se obvykle léky nezabývá, většinou i proto, že není lékař, ale klinický psycholog. Ale i psychiatr, který poskytuje pacientovi psychoterapii, přenechává medikaci jinému kolegovi - jistě, jsou místní podmínky (situace mimo opravdu velká města, tedy okresní města a místa menší, kde není dostatek odborných lékařů a dostatek lékařů, pak lze ověem spojení obou rolí brát jako nevyhnutelnou nutnost). Pokud dosavadní dávka nestačí, je mžné uvažovat cestou, jíž se Vaše myšlenky vydaly - rozvinula se tolerance, je třeba přidat nebo doplnit jiným antidepresivem. Alternativní pohled by ale mohl být zaměřen na Vaši životní situaci, neblíží se výroční den nějaké traumatisující události, nezměnily se okolnosti v zaměstnání, ve škole, v rodině? Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x