Antidepresiva vs. třezalka

Dobrý den, zajímal by mě přesný důvod, proč se nedoporučuje kombinovat antidepresiva s třezalkou tečkovanou. Záleží na tom o jaký typ antidepresiv se jedná? Působí třezalka také jako zpětný vychytávač serotoninu anebo by účinky antidepresiv naopak utlumovala? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená a milá paní Deniso, třezalka působí jednak podobně jako SSRI, jednak má ještě další vlastnosti a s podaným antidepresivem by se kombinovala. Hlavní je riziko vzniku serotoninového syndromu, ale mohly by se objevit také další nežádoucí účinky. Vzhledem k tomu, že drtivá většina u nás používaných antidepresiv na serotonin působí, týká se to prakticky všech. Experimentovat nedoporučuji. Co reklama neuvádí: u citlivých lidí vyvolává zvýšenou fotosenzitivitu a tedy kožní reakce po slunečním osvitu. Největším nebezpečím je však pro pacienty po transplantaci, protože je v játrech zpracovávána stejným enzymatickým systémem jako nezbytná imunosupresiva, je zde reálné riziko odhojení štěpu. Bylo to opakovaně popsáno.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
otazka | Od: Petr | 23.3.2015 09:40
Dobry den,chtel bych se zeptat asi dva mesice beru antidepresiva ,chtel bych prejit na nejakou prirodnejsi cestu ..jak na to?jak dlouho po zastaveni antidepresiv zacit s necim lehcim jaka doba asi mezi tim...dekuji
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: