Antihistaminika v těhotenství

Dobrý den, jsem ve druhém trimestru a mám alergii, kterou jsem loni zvládala používáním Xadosu a Nasonexu. Je možné tyto léky užívat i nyní? Ještě bych se ráda zeptala na jednu věc. Na prsním dvorci se mi udělal světlá nepravidelný flíček. Nebolí, nedělá žádné problémy. Objevil se náhle. Nevíte, oč mlže jít? Předem děkuji za zodpovězení

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v těhotenství by měly být upřednostňovány lokální léky jako první řada, nejlépe cromoglykáty. Pak v případě nutnosti je nutno přidávat, lze samozřejmě s určitým rizikem užívat i antihistaminika a lokální steroidy. U těchto léky žádné klinické studie v těhotenství neproběhly, ale jsou léta v užívání. Osobně bych volil starší antihistaminikum , typu Claritinu. Ohledně nálezu na prsním dvorci navštivte kožního lékaře, čím dříve, tím lépe.

MUDr. Jindřich Lahovský
MUDr. Jindřich Lahovský

Specializace: Alergologie a klinická imunologie
Pracoviště: Ordinace pro alergologii a lékařskou imunologii, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: