Antihypertenzní léčba

V prosinci při návštěvě praktického lékaře mi byl změřen normální tlak, poté v polovině února při měření tlaku u jiného lékaře opakovaně změřen tlak vysoký, v průměru 140/100, je mi 42 let. Lékař se divil, že i když jsem velmi štíhlá, sportuji a jím zdravě, mám takový tlak. Byla jsem odeslána zpět ke svému praktikovi a ten mi vysoký tlak už naměřil také. Nasadil mi Moxonidin 3 mg, ráno 1 tabletu. Začala jsem ho užívat a skoro současně s tím se mi zhoršil spánek( noční buzení, neklid), užívám také již dlouho Asentru a Prothazin právě na úpravu spánku, deprese a úzkostnou poruchu. Přijde mi, že se mé problémy celkově velmi zhoršily a navíc tlak po Moxonidinu klesne jen dočasně, nejvíce kolem poledne ( cca 120/88 ) a poté zase stoupá a večer kolem páté-šesté je zase cca 130-140/98, stejně tak ráno před braním léku je vysoký cca 125/95. Trápí mě hlavně ten diastolický, který ani po lécích moc neklesá. Vím, že léčba by se měla upravovat a hledat se správný lék, ale problémem jsou pro mě nežádoucí účinky u všech skupin léků, které na tlak jsou, hodně si zjišťuji informace ( nechci otoky kotníků, fotosenzitivitu na slunce, přibírání na váze, kašel, poruchy spánku ) každá ze skupin má něco a tyto vyjmenované NÚ jsou pro mě absolutně nepřijatelné i vzhledem k mému životnímu stylu. Navíc v kombinaci s léky, které užívám ani nevím, zda všechno nějak spolu nereaguje negativně nebo se vzájemně neruší. Obávám se, že praktický lékař mé obavy ohledně NÚ smete ze stolu a řekne, že prioritou je snížit tlak i za cenu NÚ. Já ale opravdu léky s těmito špatnými účinky brát nebudu. Jak moc u konkrétních skupin léků hrozí? Setkávají se s těmito NÚ lidé často nebo spíš výjimečně? Existují ve všech daných skupinách léky, které tyto NÚ mají minimálně? Jaká skupina či konkrétní lék by mi na tlak pomohl a neměl tyto NÚ? Také mi psychiatr na můj dotaz, zda se Moxonidin nějak netluče s Asentrou na deprese řekl, že prý ne. Přitom vím, že je to centrální AH a kontraindikací jsou deprese. Poraďte mi, prosím, co mám dělat a jaký lék by byl pro mě vhodný, aby neměl uvedené NÚ ( hlavně ta váha, fotosenzitivita, otoky nohou a nespavost ). Trápím se tím velmi. Proč tlak po Moxonidinu neklesá? Respektive jen dočasně? Zrovna tento lék má kromě nespavosti málo NÚ, proto jsem byla ráda, že ho mám a byla bych snad i ochotná vydržet tu nespavost. Velice Vám děkuji za radu. RH

Odpověď odborníka:

Radko, doporučovala bych voli jako první volbu léky ze skupiny tzv. ACE inhibitorů (ty mohou mít za NÚ kašel, ale jinak jsou velmi dobře tolerovatelné a netlučou se s ostatními léky.) Pokud by se kašel objevil, pak se jednoduše volí obdobná skupina - sartany, ty mají velmi málo NÚ. Moxonidin jednoduše nemusí stačit, to tak u vysokého tlaku bývá. Doporučuji také 24 hodinové měření, aby se zjistilo, jaké tlaky máte např. v domácím prostředí a jaká je odchylka od měření v ordinaci. Hezký den.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hormonální antikoncepce: vedlejší účinky, o kterých se nemluví…
Zánět žil
Články: Zánět žil
Zánět žil, flebitida, se...
Proč o zneužívání dětí mlčíme?
Články: Proč o zneužívání dětí mlčíme?
Podle zprávy britské...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kolik mužů prošlo vaší ložnicí?
Články: Kolik mužů prošlo vaší ložnicí?
Kolik mužů prošlo vaší...
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: