Antikoagulační terapie

Měl bych prosím dotaz.Před 3 týdny jsem si zlomil kotník.Jako doplňková léčba mi byly předepsány injekce ZIBOR 2500 IU/0,2 ml.Každý den mám brát jednu.Teď jich mám vybráno 18 a podle lékaře jich ještě 20 dostanu.V příbalovém letáku jsem se dočetl,že se jich obvykle podává 5-9.Není tedy to co já dostávám příliš mnoho?A je to vůbec nutné ještě brát?Na tyhle injekce v lékárně doplácím 500Kč.Neexistuje obdobný přípravek plně hrazený pojištovnou?Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Václave, lék Zibor 2500, který Vám Váš lékař předepsal si pícháte jako prevenci závažných tromboembolických komplikací po úrazu kotníku, kde z důvodu omezení hybnosti končetiny, oslabení svalové pumpy, stagnuje a hůř se navrací žilní krev z dolní končetiny k srdci a to je předpoklad ke vzniku hluboké žilní trombózy, která může vést k závažné plicní embolizaci, která může končit až smrtí. Lék Zibor 2500, co je antikoagulans, Vaší krev naředí do takové míry, aby k trombóze nedošlo. Délku užívání stanoví specialista, který Vás má v péči, dle charakteru a tíže úrazu a zejména dle toho, zda nohou již normálně hýbete a došlapujete na ni, nebo ne, takže klidně i několik týdnů. Další alternativou k tomuto přípravku jsou parenterálně podávyné preparáty: Clexane, Fraxiparine, doplatky se liší lékárna od lékarny, klidně se informujte na doplatky v lékarně, kam chodíte vyzvedávat recepty, anebo perorální přípravek Warfarin, který má ale řadu omezení. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: