Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych začít brát hormonální antikoncepci, ale mám epilepsii a beru antiepileptika (Lamotrigin Actavis 50 mg), beru jeden a čtvrt ráno a jeden a čtvrt večer. Bojím se, že se mi účinek antiepileptik sníží, a nebo že by se mi snížila hormonální antikoncepce. Je nějaká možnost, že by se ani jeden lék nesnížil? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Před započetím antikoncepce by bylo vhodné konsultovat neurologa o její vhodnosti. 1. bez efektu na tabletovou hormonální antikoncepci by měla být antiepileptika gabapentin, tiagabin, levetiracetam, felbamát, vigabatrin, zonisamid, tiagabin, valproát (snažte se náhodně při užívání valproátu neotěhotnět) 2. s možným efektem na tabletovou hormonální antikoncepci by měla být antiepileptika ethosuximid, lamotrigin 3. snižující spolehlivost hormonální tabletové antikoncepce mají antiepileptika fenobarbital, primidon, fenytoin, karbamazepin, topiramát vyšší dávky než 200 mg/den Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: