Antikoncepce

Je mi 36let. Před 17ti lety jsem porodila zdravé dítě a od té doby užívám hormonální antikoncepci. Rok nekouřím. Delší dobu jsem užívala Cilest, nyní 6 let Harmonet,v mezidobí další HAK. Zajímá mne: 1. jak a čím jsem ohrožena, když nyní HAK vysadím, případně když ji nevysadím a co mi doporučujete. 2. Zda případné další dítě může být dlouhodobým užíváním ohroženo. 3. Hrozí mi zvýšení výskytu rakoviny? Nepište mi, prosím, ať se zeptám svého lékaře...radí mi tělísko, ale též hormonální. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v dnešní době se doporučuje užívat hormonální antikoncepci bez přerušení, moderní preparáty jsou pro zdravou ženu bez rizikových faktorů minimálně rizikové. U žen nad 35 let se uvádí zvýšené riziko tromboembolické nemoci, avšak pokud nemáte jiné rizikové faktory, riziko není velké. Abych odpověděla přímo na Vaši otázku: 1. Pokud HAK vysadíte, jste ohrožena jedině a pouze nechtěným otěhotněním. Pokud ji nevysadíte, jste mírně ohrožena tromboembolickou chorobou. 3. Zvýšení výskytu rakoviny Vám nehrozí ani v jednom z případů. Je známo, že HAK snižuje výskyt některých typů rakoviny. Moderní přípravky nezvyšují riziko jiných typů rakoviny. Rozhodnutí je každopádně na Vás, záleží na Vašich osobních preferencích a rodinné situaci. Vzhledem k Vašemu věku a bývalému kuřáctví bych však vysazení HAK na Vašem místě zvážila.

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: