Antikoncepce

Dobrý den. Je mi 36let. Před 17ti lety jsem porodila zdravé dítě a od té doby užívám hormonální antikoncepci. Rok nekouřím. Delší dobu jsem užívala Cilest, nyní 6 let Harmonet, v mezidobí další HAK. Zajímá mne: 1. jak a čím jsem ohrožena, když nyní HAK vysadím, případně když ji nevysadím a co mi po zdravotní stránce z těchto dvou variant doporučujete. 2. Zda případné další dítě může být dlouhodobým užíváním ohroženo, případně po jaké době po vysazení je početí vhodné. 3. Hrozí mi zvýšení výskytu rakoviny po vysazení, nebo i dlouhodobým užíváním? Nepište mi, prosím, ať se zeptám svého lékaře...radí mi tělísko, ale též hormonální. Tělísko nechci žádné. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, 1. pokud HAK vysadíte nyní, jste "ohrožena" otěhotněním, ale po zdravotní stránce jiné ohrožení z vysazení nehrozí (myslím tím, že Vás nepostihne žádná náhlá choroba, pokud vysadíte antikoncepci). HAK snižuje riziko vzniku karcinomu vaječníků, ale to ještě není důvodem pro to, aby se HAK musela užívat. Užívání HAK je spojeno se zvýšeným rizikem trombózy (tvorby krevních sraženin) v žilách a zvyšuje riziko vzniku karcinomu (druh nádoru) děložní sliznice. HAK má tedy svá pro i proti. Některé prameny uvádějí zvyšující se riziko trombózy s věkem. Vpodstatě pokud se obáváte komplikací, tak je lepší, když HAK užívat nebudete (pak je ale třeba vzít na vědomí, že nehormonální antikoncepce není tak spolehlivá, kromě sterilizace samozřejmě), pokud však chcete být spolehlivě chráněna proti početí a přijmete, že sice HAK má svá rizika, ale ta neprojeví zdaleka u každého, zřejmě budete HAK užívat dále. 2. Případné další dítě není dlouhodobým užíváním HAK ohroženo a lze otěhotnět vpodstatě ihned po vysazení. 3. HAK snižuje riziko vzniku rakoviny vaječníků, dělohy a tlustého střeva, ale neznamená to, že po jejím vysazení onemocníte rakovinou. Pouze se riziko vzniku rakoviny "upraví" na hodnotu, kdy neužíváte HAK (opět - HAK není indikována jako ochrana před rakovinou, pouze snižuje riziko vzniku), tj.v žádném případě to neznamená, že by Vám nějaká výrazně hrozila kvůli vysazení HAK. Dlouhodobé užívání mírně zvyšuje riziko rakoviny výstelky dělohy, ale opět - ne tak, aby se HAK nedala dlouhodobě užívat.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: