Antikoncepce

Dobry den, od patku beru antibiotika Duomox 500. Vcera (sobota) jsem dostala menstruaci a ve stredu vecer mam nacit nove plato ant. Minerva. Ve ctvrtek vecer mam dobrat antibiotika. Vsude radite, ze pokud beru antibiotika, mam se chranit az do dalsiho cyklu jinou antikoncepcni metodou, tak se chci zeptat, jestli opravdu kdyz budu soucasne brat antibiotika a antikoncepci jen jeden den, jsem cely nastavajici mesic nechranena? Jestli ano, tak pro me v tom pripade je zbytecne vubec plato ant. tento mesic nacinat. Muzete mi poradit, co s tim? Zda ant. brat nebo ne a chranit se jinou metodou nebo ne? Co mam v tomto pripade delat? Predem diky za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Markéto! Věc není bohužel tak jednoduchá. Antikoncepce má vždy nějakou účinnost. Účinnost té hormonální (HAK) se snižuje, jsou-li současně užívány jisté léky, mezi něž patří většina antibiotik (ATB). Každý cyklus užívání HAK, do nějž zasáhne užívání ATB je třeba považovat za relativně méně chráněný. Na druhou stranu, nebrat HAK kvůli ATB nemohu doporučit, protože tělo se obvykle tak rychle a snadno se zásahy do hormonálního systému nesrovná. Cesta nejmenšího odporu je pokračovat jak to lékaři předepsali a měsíc používat doplňkovou antikoncepci. Jako druhé nejlepší řešení bych zvolil spíše raději o den kratší ATB kůru než měsíc vynechat HAK.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: