Antikoncepce

Dobrý den, vím, že asi pokládám stejnou otázku jako spousta dalších dívek a žen, ale raději bych popsala svou sitaci přímo Vám a ne jen pročítala, zda má někdo problém jako já. Užívám již druhý měsíc HA (Artizia). Poslední dva dny mám řidší stolici (není to vodová stolice). HA beru v 18:00 a řidší průjem se mi dostavil další den, jednou kolem 5 hodiny odpoledne a druhý den kolem 10 ráno. Chtěla bych se zeptat, zda to nějak neovlivňuje účinnost antikoncepce? Tento řidší průjem se neopakuje pravidelně. Přes týden jsem na internátu a na "velkou" chodím dost nepravidelně, třeba jednou za 4 dny. Chceme mít s přítelem pohlavní styk, ale já se bojím, abych neotěhotněla, když mám řidší stolici. Platí také pro průjem, že pokud se dostaví do 3-4 po užití HA, tak je situace taková, jako bych pilulku nevzala? V příbalovém letáku popisují tuto situaci pro zvracení, tak jestli to platí i pro řidší průjem. A ještě v příbalovém letáku píší, že pokud bych trpěla silným průjmem, mám vyhledat lékaře. Je tím silným průjmem myšlen vodový průjem, časté chození na záchod přes den, bolesti bricha při tom apod.?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, průjem, který by ohrozil účinnost antikoncepční pilulky, by musel přijít cca tři až čtyři hodiny po jejím užití a nebo by musel být celodenní nebo vícedenní. Průjmem se myslí řídká až tekutá stolice, která se objeví častěji než třikrát za den. Průjmovitá stolice je stolice, která je řídká (není tvarovaná) nebo tekutá či vodnatá. Takže pokud jste měla jednu řídkou stolici nebo dvě až další den po užití HAK, jak popisujete, tak se bát nemusíte. Silný průjem popsaný v příbalovém letáku může ohrozit především Vás jako takovou, a to odvodněním, především proto je třeba vyhledat lékaře. A také proto, že silný průjem obvykle signalizuje závažné zdravotní prolbémy, které sama doma nezvládnete. Jinak řidší stolice ještě nemusí znamenat průjem, pokud nepřichází častěji než třikrát denně nebo pokud není vyloženě řídká a nebo pokud není provázena dalším obtížemi. Vždy platí - nejste-li si jista, nechte se prohlédnout u svého lékaře (co se týká průjmu, tak u obvodního lékaře).

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: