Antikoncepce

Dobrý den, nedávno jsem byla na gynekologii a poptávala jsem se na možnosti antikoncepce pro pacientky s rizikem trombozi. Mam diagnostikovanou Mutaci faktoru V Leiden - heterozygot a Mutaci MTHFR C677T též heterozygot. Na gynekologii se semnou odmítli bavit a poslali mě domů s tím, že se chci kvůli souložení zabít a že jsem sebevrah. Nešlo mi ovšem o nic jiného, než o to abych se chránila před případným otěhotněním. Na internetu jsem četla o nějaké antikoncepci, která nevadí ani při tomto onemocnění. Chystám se na další návštěvu a ráda bych byla o něco chytřejší, než na mě zase budou útočit. Myslím, že mám právo vědět o možnostech ochrany a věcech s tím spojené. Předem moc děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne Linda V.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ženy s tromfobilní mutací mohou užívat gestagenní antikoncepci, nicméně při výskytu více než jedné trombofilní mutace se nedoporučuje ani tento typ hormonální antikoncepce vzhledem k vysokému riziku vzniku trombozy. Kombinovaná hormonální antikoncepce je vzhledem k obsahu estrogenů pro vás naprosto kontraindikovaná. Spolehlivou antikoncepcí je nitroděložní antikoncepce - nitroděložní tělísko, avšak mnoho gynekologů ji nedoporučuje dosud nerodivší ženě. Neznamená to ovšem, že by tuto antikoncepci nerodivší žena nemohla užívat. Hezký den i vám. MH

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: