Antikoncepce

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně antikoncepce. Nedávno mi byla zjištěná Leidenská mutace, heterozygotní forma. Žádné problémy nemám, na vyšetření jsem šla proto, že moje sestřenice (19 let) měla trombózu. Paní doktorka na hematologii mi antikoncepci nezakázala, řekla mi, ať se o tom poradím se svou gynekoložkou. Tam jsem proto ihned zašla. Antikoncepci beru cca 5,5 roku, nejprve 4,5 roku logest, později yasminelle, pak jsem měla si půl roku pauzu a teď od srpna 2011 používám evru. Moje gynekoložka mi řekla, že u homozygotní formy je jakákoliv forma hormonální antikoncepce tabu, u heterozygotní se to dá zvážit. Abych řekla pravdu, měla jsem z ní dojem, že podle ní je velmi pravděpodobné, že když budu HA brát dál, vše bude v pořádku. Nic takového ale neřekla nahlas a mluvila spíš v tom duchu, že když jsem jí přinesla to potvrzení, tak mi jako lékařka nemůže říct, že je to v pořádku a ať HA beru vesele dál. Řekla mi, ať doberu to, co mám (měla jsem ještě na měsíc) a pak se stavím domluvit. A jako o vhodné náhražce mluvila o minipilulce či spermicidním gelu. Chtěla bych se Vás zeptat, jakou formu antikoncepce byste mi doporučil Vy - v diskuzích na internetu jsem totiž četla nepěkné komentáře k minipilulkám. Většinou si ženy stěžují na časté až permanentní špinění, dále jsem četla (a gynekoložka mi to potvrdila), že může dojít až k vymizení menstruace. Z toho mám trošku obavy, protože účinnost je menší než u kombinované HA a kdybych neměla menstruaci, neměla bych ani jak poznat, že jsem těhotná a nepřizpůsobila se tomu (mám namysli např. pití alkoholu, kávy,...). A není škodlivé, když žena nemenstruuje? Jaká je vůbec spolehlivost spermicidních gelů? Někde jsem četla, že lze používat jen spermicidní gel, jinde psali, že je nutné v kombinaci s pesarem. A na závěr už jen dotazy- jaký je Vás názor na užívání kombinované HA v mém případě? Jestliže své lékařce řeknu, že chci užívat kombinovanou HA, může mi ji napsat, nebo v případě, že bych měla nějaké vážné komplikace (např. embolii) měla potíže, že mi ji napsala, přestože věděla o mém problému? Jak často se chodí na kontroly na hematologii v případě těhotenství? Může mít HA vliv na štítnou žlázu (konkrétně mám na mysli hypofunkci štítné žlázy). Je mi 25 let, jsem bezdětná. Moc Vám děkuji za odpověď. Zdroj: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/antikoncepce-pri-leidenske-mutaci-41019

Odpověď odborníka:

dobrý den, hormonální antikoncepce kombinovaná se nedoporučuje, hrozí zvýšené riziko trombozy.normálně ho máte 8x vyšší a s antikoncepcí mírně roste. nevím,kdy plánujete mít rodinu, vhodné je pro vás mirena(na 5 let tělísko-lze i nerodivším ženám) nebo minipilulka.záleží, co vám bude více vyhovovat.účinost bych řekla,že je menší, je tam néně hormonu,proto může být potíž s udržením cyklu.spermicidní gel je dobrá volba v kombinaci s minipilukou, jen na něj bych nespoléhala.každému minipililka vyhovuje jinak.neberte internetové diskuse úplně vážně,že se to bude týkat i vás:) v těhotenství budete chodit na hematologii a ve 3.trimestru a v šestinedělí si budete píchat miniheparin na ředění krve. dávkovat vám vše bude hem,atolog.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: