Antikoncepce

Dobrý den, paní doktorko. Mám na vás dotaz ohledně antikoncepce. Již po třetí jsem po porodu měla Mirenu, se kterou jsem byla spokojená. Vzhledem k mému základnímu onemocnění - postupující Roztroušená sklerosa jsem v invalidním důchodu,. Zvýšená částka za Mirenu je pro mě dost velký výdaj, proto jsme se doma bavili, zda by nebalo lepší postoupit nějakou ženskou sterilizaci, protože tam neriskuji žádné přidané hormony. Děti samozřejmě neplánuji už kvůli věku, ale i kvůli onemocnění. Co by jste mi mohla doporučit a hlavně co by mi to mohlo způsobit nebo v čem by mi to mohlo pomoci. Děkuji za odpověď Marie

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Marie, pokud hledáte antikoncepci a rozhodnete se podstoupit sterilizaci, nelze Vám to vymlouvat. Jistě víte, že se jedná o nevratný zákrok. Je prováděný laparoskopicky v krátké celkové anestezii. Z toho důvodu je nutno podstoupit obvykle jednodenní hospitalizaci. Vzhledem k tomu, že jste s Mirenou byla spokojená, můžete zkusit i obyčejné nitroděložní tělísko bez přidaného hormonu. Jeho spolehlivost je vysoká i přes nízkou cenu, avšak nedochází zde tak jako u Mireny k vymizení menstruačního krvácení.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: