Antikoncepce a 7 denní pauza

Dobrý Den četla jsem ,že některé ženy dostaly menstruaci během 7 denní pauzy a byly těhotné.Jak je to možné?Může se to stát jak tedy poznám , kdyby se to náhodou stalo , že jsem otěhotněla??Beru HAK pravidelně.Užívám Minisiston.Dále jsem se chtěla zeptat jestli má Minisiston i potratový účinek?Děkuji za odpoveď mám jen strach a obavy.Pokud by mensturace nepřišla v 7 denní pauze nebo by přišla slabě, tak samozřejmě začnu panikařit,ale je možné, že když přijde , že by to mohlo být také špatné??Děkuji mockrát. Jaký je rozdíl mezi menses v 7 denní pauze ,a rozdíl nepravidelného krvácení v těhotenství též pokud by to přišlo běhěm 7 denní pauzy.Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při užívání antikoncepce žena nemenstruuje, ale krvácí tzv. ze spádu hormonů, který nastává při vysazení antikoncepce během pauzy. Proto se krvácení může teoreticky objevit i v případě otěhotnění, kdy žena doužívá tabletky a udělá pauzu. Krvácení se dá v takovém případě očekávat výrazně slabší než obvykle bývá. Při pravidelném užívání antikoncepce je její účinek spolehlivý, a není třeba obávat se selhání. Minisiston stejně jako ostatní přípravky kombinované hormonální antikoncepce chrání před otěhotněním spolehlivě. Antikoncepční ochrana spočívá v zabránění ovulace, snížení transportní funkce vejcovodů a změnou kvality hlenu v hrdle děložním, který je pak neprostupný pro spermie. Nepravidelné krvácení v graviditě může značit různé těhotenské patologie, včetně potratu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: