Antikoncepce a anestezie

Chci se zeptat,jaký může mít vliv anestezie a braní antikoncepce na trhání mandlí.Švagrová byla trhat krční mandle v celkové anestezii a brala antikoncepci(nikdo jí neřekl,že by ji snad měla vysadit).Asi 5 dní po zákroku začla krvácet jak z krku,tak ze spodu,musela zpátky do nemocnice,kde ji chtěli znovu uspávat a operovat,naštěstí k tomu nedošlo.Může mít za následek krvácení braní antikoncepce a uspání?Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Antikoncepce má spíše opačný efekt, v kombinaci s operací a samozřejmě typem operace hrozí spíše hluboká žilní trombóza a eventuálně plicní embolie. Při celkové anestezii je riziko samosebou o něco větší než při svodné anestezii. Tento efekt přetrvává i nějakou dobu po vysazení antikoncepce, čili pokud Vás čeká operace v nějakém dohledném termínu, nemá smysl ji vysazovat. Spíše je nutné upozornit na to přijímajícího lékaře a především anesteziologa, ti musí přizpůsobit tomuto faktu perioperační prevenci hluboké žilní tromobozy a dalších komplikací.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: