Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, mám problém. Užívám HA Sunya (toto platíčko 15 dní) a zároveň 5. den antibiotika penicilín. Bohužel mi nikdo neřekl, že se mohou navzájem ovlivnit a ATB tak snížit vliv HA. Antibiotika třetí den zabrala a teď už mám jen kašel, proto jsem včera měla nechráněný (pouze HA) styk se svým přítelem. Teď mám hrozný strach z otěhotnění. V příbalovém letáku u HA o antibiotikách nic nebylo, proto mě ani nenapadlo, že by se mohly prášky nějak ovlivňovat. Jenže po styku jsem se podívala na leták u ATB a tam je, že možnost snížení účinnosti HA existuje. Teď nevím, co mám dělat, jestli mám užít pilulku "po". Je mi 17 a dítě ještě opravdu nechci. Jak vysoká pravděpodobnost otěhotnění je? Prosím, poraďte mi. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

dobrý den, ovlivňují se přes enzymy v játrech,ale že by byla účinnost nulová to určitě ne.chraňte se po dobu užívání antibiotik,pak nemusíte. těhotenství je nepravděpodobné.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x