Antikoncepce a antibiotika

Dobrý den, beru HA Ayreen a byl mi zjištěn spálový bacil v krku, tak jsem dostala antibiotika Penbene. V příbalové informaci k HA jsem našla že její účinek snižuje penicilin, samozřejmě se budu chránit i jinak, ale je tam také napsáno toto: Jestliže jste současně léčena kterýmkoli z výše uvedených léků, měla byste kromě přípravku Ayreen používat ještě další bariérovou metodu antikoncepce (např. kondom). U některých výše uvedených léků by měla být tato opatření dodržována nejen po dobu současného užívání, ale také 7 až 28 dnů poté, v závislosti na druhu léku. V případě potřeby se zeptejte svého lékaře nebo lékárníka. Pokud toto znamená, že musíte používat bariérovou metodu delší dobu, než na kterou máte pilulky v právě otevřeném balení, měla byste začít brát pilulky z dalšího blistru přípravku Ayreen bez sedmidenní přestávky v užívání. Dnes jsem si vzala první prášek antibiotik (ty mám na 10 dní) a 11. prášek z platíčka HA. Chci se zeptat, jak dlouho se mám chránit, případně jestli mám opravdu začít brát nové platíčko bez přestávky. Moc děkuji za odpověď, krásný den

Odpověď odborníka:

Účinek antibiotik na antikoncepci se přeceňuje,týká se jen některých například proti TBC pokud chcete jistotu používejte kondom v cyklu,kdy budete brát antibiotika, udělejte normální pauzu jak jste zvyklá a v dalším cyklu již buďte bez obav. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: