Antikoncepce a bolest, křeče lýtek

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak postupovat dále s mými problémy, jelikož mí doktoři si mě posílají mezi sebou dokolečka, ale zatím jsem se nic nedověděla. Delší dobu (asi tak půl roku) mě jednou za čas opravdu hodně bolejí nohy, přesněji lýtka. Také do nich dost často dostávám křeče a je to velmi bolestivé (po křeči mám pak např. celý den nohu velmi namoženou). Delší dobu jsem se výhradně učila na státnice, proto jsem neměla moc pohybu a trochu jsem si přibrala. Už 6 let (od 17 let) používám antikoncepci Minisiston. Celou dobu mám jednoho partnera, proto mi pilulky přijdou jako nejlepší řešení. První kam jsem tedy šla se svým problémem byla má gynekoložka. Ta se mě jen zeptala na rodinnou anamnézu (obě babičky prodělali embolii a jedna na ni v 50ti letech zemřela), ale nedělala mi žádné vyšetření (a to ani v 17ti letech, když mi poprvé antikoncepci nasazovala). Jen mi změnila prášky z Minisistonu na Yaz. Tak jsem šla za svým obvodním lékařem a tomu se také kombinace babiččiným embolií a antikoncepce nelíbila (nikdy mi k tomu nikdo nic neřekl). Poslal mě tedy za internistou, který mi vyšetřil ultrazvukem žíli či co. Vše v normálu. Internista mi však řekl, že by mi gynekoložka měla udělat nějaké testy krve, zda je pro mě antikoncepce vhodná. Proč mi nikdo nic takového nikdy neudělal? Jinak obvoďák mě poslal na krev (quick, d-ram apod. a vše v pořádku). Kam mám tedy jít, abych věděla, že mohu v klidu antikoncepci používat? Nikomu z doktorů se nelíbila má embolie v rodině, ale nikdo neřekl žádný ortel a jen mě posílají mezi sebou. Prosím o radu. Ráda půjdu i k nějakému soukromníkovi a zaplatím si, ale hlavně ať už vím na čem jsem. Může má bolest lýtek souviset s antikoncepcí? A hrozí mi embolie? Děkuji moc za Váš názor. M.

Odpověď odborníka:

Závažné choroby cévního systému (trombosy apod.) se projevují jinak. Pokud máte viditelné křečové žíly, užívejte dlouhodobě venotonika, některá jsou i volně prodejná. Ale spíše půjde asi o nedostatek hořčíku či jiných minerálů, doporučuji hořčík ve vyšším dávkování, též dlouhodobě.

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: