Antikoncepce a epilepsie

Dobrý den, loni v červnu a poté v září jsem měla záchvat a byla mi diagnostikovaná epilepsie. Užívám ráno a večer Lamictal 100 mg. S touto informací jsem šla za gynekoložkou, kterou jsem žádala o předepsáná vhodné antikoncepce s ohledem na epilepsii. Předepsala mi Lunafem, u kterého ale v příbalovém letáků byla informace o tom, že může snížit hladinu lamotriginu. Když jsem po spolknutí první tabletky telefonovala doktorce, jestli mezi oběma léky nemůže být interakce, řekla mi, že neví, a odkázala mě na neurologa. Ten mi řekl, že se v antikoncepci vůbec nevyzná a odkázal mě zpátky na gynekoložku s tím, že "to bude určitě tím, že si výrobci Lunafemu kryjí záda". Spolu navzájem nijak nekomunikovali a přehazovali si mě mezi s sebou. Asi třetí den jsem začala mít pocit, že se účinnost Lamictalu snížila - měla jsem pocit, jako bych ho ze dne na den vysadila. Pátý den (byl v tom víkend) jsem volala zašla za gynekoložkou a žádala ji o předepsání antikoncepce, která nebude mít na účinnost Lamictalu vliv (a samozřejmě i naopak). Řekla mi, že to hledala, ale že nikde se nepíše konkrétní interakce. Předepsala mi Logest a recept mi předala se slovy: "Zeptejte se v lékárně, pokud vám řeknou, že to nejde, vytáhněte z nich, co vám můžu předepsat." (Tady zřejmě bude problém na její straně, změna lékaře bude asi nejlepší nápad). V lékárně se naštěstí paní magistra do hledání vložila s elánem a projížděla mi v údajně nejnovějším konktraindikačním programu velkou část antikoncepčních tabletek. Žádnou interakci (ani z jedné strany) nenašla u Jeanine. Dobírám momentálně první platíčko a na začátku jsem cítila, že také možná trošku na hladinu Lamictalu v těle působí, ale jen neznatelně. V různých fórech a odborných diskusích jsem našla, že v takovém případě stačí pouze mírně navýšit dávku antiepileptika tak, aby se hladina lamotriginu vrátila na původní úroveň. To jsem sdělila neurologovi, který odvětil, že je primární Lamictal, že jeho dávku mi zvyšovat v žádném případě nebude a že si mám najít jiný - nehormonální způsob ochrany. Ten je ale nespolehlivý a nepraktický. Vyřešila jsem to sama - večer polykám o půlku tablety (tj. o 50 mg) víc a problémy (snad) zmizely. A teď k otázce: Za předpokladu, že jsem odstranila problém s mírným účinkem na Lamictal, není zde riziko, že se naopak účinek antikoncepce sníží, resp. vyruší??? Případně pokud ano - mohl/a byste mi doporučit jiné tabletky? Jaké? Mohla bych třeba využít antikoncepčních náplastí/podkožních implantátů/injekce? Ráda bych měla jistotu v obou problémech.... Moc děkuji!

Odpověď odborníka:

Pharmindex (farmakologické informace o lécích) sice neuvádí, že by se Jeanine a Lamictal spolu nesnesly, nicméně je tam zmínka o tom,že je nutné antikoncepci vysadit v případě zvýšení počtu epileptických záchvatů. Takže asi ani u této ATK nebude užití u epileptika zcela bez rizik. Doporučovala bych hormonální nitroděložní tělísko - hormony z něho uvolňované působí pouze lokálně v děloze a systémové účinky nemají. Poraďte se o této možnosti se svým gynekologem.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: