Antikoncepce a genetická mutace mthfr c677t/homozygot

Dobrý den pane doktore, v rámci genetických vyšetření mi byla zjištěna mutace genu MTHFR C677/homozygot, byly vyloučeny mutace FV-Leiden a FII-protrombin. Na hematologii mi zjišťovali hladinu homocysteinu, který mám v normě. Nyní řeším vhodnou antikoncepci. Několik let, v době kdy jsem o mutaci nevěděla, jsem užívala hormonální antikoncepci - Cilest, Pramino a pak Cerazette vždy bez problémů, dále u mě byla zjištěna endometrióza - nevím zda to může souviset a docházím do mamologické porady - na prsou mám mastopatické zhrubnění po stranách a útvar na pravé stranně cca 16 mm již 6 let neměnný, takže je jen sledován. Nyní jsem 2 a půl roku po porodu císařským řezem a nevím, jakou antikoncepci mohu zvolit. Vzhledem k výše uvedené mutaci, endometrióze a stavu prsou si nejsem jistá s volbou hormonální antikoncepce. Radila jsem se s mou gynekoložkou a ta zavrhla nitroděložní tělísko s tím, že by se špatně zavádělo, když jsem absolvovala jen jeden porod a to císařským řezem. Navrhla mi tedy antikoncepci NUVARING s tím, že je nízkohormonální a působí jen v oblasti pánve a nejde celým oběhem. V trombotickém centru, kam jsem chodila během těhotenství, mi do zprávy napsali, že mutace není absolutní kontraindikací pro HA, z čehož ale nevyplývá, zda jí doporučují či ne. Přestěhovali jsme se a tak zatím nemám hematologa v Praze, s kterým bych se mohla poradit, ale podle internetových poraden a i doporučení v příbalových letácích různých hormonálních antikoncepcí se při těchto mutacích HA nedoporučuje. Je tedy Nuvaring výjimkou a jako nízkohormonální by přicházel v úvahu či raději ne a co potom doporučujete? Nevím, zda to není dotaz spíše do poradny hematologa, ale toho jsem na Vašich stránkách nenašla. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Z Nuvaringu bych měl obavy, je to hormonální antikoncepce jen s jinou aplikační formou a platí pro ni stejné kontraindikace směřujte svůj dotaz přimo na Trombotické centrum, Karlovo nám. 32, Praha 2, telef. 224 966 786.

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
S alergickou rýmou nejen k alergologovi
Články: S alergickou rýmou nejen k alergologovi
S rýmou způsobenou nějakým...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
 V rybách číhá pro alergiky nebezpečí
Články: V rybách číhá pro alergiky nebezpečí
Alergie na ryby hrála také...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolesti zad
Články: Bolesti zad
Alespoň jednou za život...
Kuřáky v jejich závislosti podporují špatné asociace
Články: Kuřáky v jejich závislosti podporují špatné asociace
Lidský mozek využívá...
Černý kašel není normální kašel! Má devastující následky
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: