Antikoncepce a jiné léky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda tyto léky mohou ovlivnit účinek hormonální antikocepce. Prodělala jsem nachlazení a zánět močových cest a byly mi předpsány tyto léky: Nitrofurantoin-ratiopharm 100 mg (na internetu jsem se odčetla, že se jedná o chemoterapeutikum, ale na krabiččce i v příbalovém létáku se píše, že jde o antibiotikum, což mě mate), kapky Stoptussin a paralen. Brala jsem je na konci platíčka, pak jsem normálně udělala 7denní pauzu a teď jsem začala brát platíčko nové. Jsem tedy chráněná? A ještě jsem slyšela, že prý grep/grepová šťáva může ovlivnit vstřebávání HAK, co je na tom pravdy? Předem děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jmenované léky ani grepová šťáva nesnižuje vstřebávání a účinek hormonální antikoncepce. Při pravidelném užívání antikoncepce jste tedy před otěhotněním chráněna.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: