Antikoncepce a menstruace

Dobrý den, od vánoc se léčím s vážnějšími kožními problémy, proto jsem se rozhodla brát antikoncepci (lindynette) v kuse, nechtěla jsem se otravovat ještě s menstruací, jsem nyní u třetího platíčka, za deset dní ho mám dobrat, chtěla jsem udělat pauzu, ale nyní již 3 den špiním (tmavě hnědý výtok jako při začátku nebo konci menstruace). Před 14 dny jsem byla na preventivní kontrole a lékařka žádný problém neshledala. Mám počkat do dobrání platíčka, zda se dostaví menstruace kdy má? Nebo mám udělat pauzu dříve a třeba se to po pauze srovná? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, můžete doužívat plato antikoncepce nebo můžete nyní ihned udělat 7 denní pauzu. Toto špinění se objevuje u dlouhých cyklů při užívání antikoncepce, čím déle je antikoncepce užívaná bez pauzy, tím větší pravděpodobnost, že se toto špinění může objevit. Pokud uděláte pauzu ihned, budete samozřejmě před otěhotněním chráněna i nadále, pokud užívání dalího plata zahájíte po 7 denní pauze. A můžete opět užívat antikoncepci bez pauzy, libovolně dlouho, např. tak dlouho, než se objeví zase toto špinění.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: