Antikoncepce a menstruace po porodu

Dobrý den, jsem 3 měsíce po porodu (bez problémů) a mám na Vás hned několik otázek. 1) Jaká vyšetření po porodu by mi měl provést můj gynekolog? 2) Stále jsem nedostala menstruaci, je vše v pořádku (plně kojím)? 3) Od konce šestinedělí beru antikoncepci Cerazette, není to tedy zbytečné (nemám menses=nemohu otěhotnět)? 4) Občas se mi stává (teď už méně), že jakoby "prdím" z pochvy, má to nějakou souvislost s tím, že jsem byla těhotná a děloha se stahuje a "vypouští se"?! Děkuji předem za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, 1) po porodu se obvykle provádí vyšetření v zrcadlech a stěr z pochvy, 2) pokud plně kojíte, může se první menstruace dostavit až 6 měsíců po porodu, 3) užívání antikoncepce není zbytečné, protože kojení není zárukou toho, že se nespustí menstruační cyklus (tj. i když jste ještě nezačala menstruovat, nelze odhadnout, kdy začnete = kdy budete moci být těhotná; pozn. je tu málo pravděpodobná možnost, že jste těhotná, a proto nemenstruujete - ?? - lze totiž otěhotnět i hned po šestinedělí, před 1.menstruací, pokud ovšem byl nechráněný pohlavní styk), 4) flatus vaginalis (odchod plynů z pochvy) může být poporodní, zpravidla v souvislosti s oslabením poševních stěn či oslabením pánevního dna. Jinak se může objevovat (velmi nepravděpodobné u Vás), pokud je přítomna píštěl mezi pochvou a konečníkem.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: