Antikoncepce a štítná žláza

Dobrý den paní doktorko, Je mi třiadvacet a již od svých 7 let se léčím se štítnou žlázou. Mám hypofunkci štítné žlázy s tím, že se mi hodně tvoří mužské hormony, proto mi dřív doktorka předepisovala Androcur(přestala jsem ho užívat kvůli výraznému poklesu sexuální chuti). Poté mi doporučila vysoce estrogenní antikoncepci, s názvem Chloe. Beru ji teď přes dva roky a rozhodla jsem se ji definitivně vysadit. Důvody jsou dva - za prvé, můj dlouhodobý přítel není absolutně plodný, otěhotnět tedy nechtěně nemohu. Druhý důvod je ten, že si nechci těmi hormony už krmit svoje tělo. Jsem tedy již rozhodnutá. Chtěla bych Vás v souvislosti s tím ale poprosit o radu. Vždy když antikoncepci vysadím, hrozně moc se mi zhorší pleť. Jde tomuto nějak zabránit, nebo alespoň to zmírnit?? A ještě jedna věc: Bude to mít špatný vliv na moji štítnou žlázu? Jak mohu jinak mírnit následný opětovný "testosteronový nájezd" do mého těla?:) Předem moc děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, testosteron není hormon štítné žlázy, je produkovaný v nadledvinách a ovariích a jeho relativní nadbytek u žen vede k vámi uváděným obtížím. Po vysazení antikoncepce lze tedy očekávat, že se obtíže zase vrátí (testosteronu bude zase více než estrogenu). U mnoha žen je toto zhoršení pleti jenom přechodné, ale může trvat až rok, než se pleť vylepší. Nějakou radu, jak tomu zabránit bohužel neznám. Jedině snad těhotenství. To je přirozený způsob, jak si zvýšit hladinu estrogenů. hezký večer

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x