Antikoncepce a třezalka tečkovaná

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jak dlouho ovlivní třezalka účinek antikoncepce. Ted o zkouskovem jsem brala přípravek Novo passit, který obsahuje extrakt třezalky tečkované. Jsou to kapičky a může se brát 5ml až 3krát denně. Na konci května a června toho bylo na mě více tak jsem někdy brala kapičky i každý den.. Od půlky června jsem si vzala nanejvýš jednou, dva krát týdně. Používám raději ještě kondom. Chtěla jsem se tedy zeptat jak dlouho od posledního užítí přípravku už nebude třezalka snižovat účinnost. Ve farmakologii jsme se učili, že indukuje jaterní enzymy. Ale nikde jsem bohužel nenašla na jak dlouho. Jen, že poločas eliminace může být až 40hod a min koncentrace se dostává do mozku, kde je poločas až několik týdnů. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Třezalka při dlouhodobém užívání může snížit účinek antikoncepce, ale se své praxi jsem takové selhání neviděl, dá se říci, že v cyklu kdy již nebudete třezalku používat budete zcela chráněna. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: