Antikoncepce dienille vs. atb amoksiklav

Pane doktore. 7dní jsem brala antibiotika Amoksiklav na zánět močových cest. Při tom jsem stále užívala antikoncepci. Poslední pilulku Amoksiklav jsem užila ve středu večer a v noci ze soboty na neděli jsem měla nechráněný pohlavní styk. Už v sobotu mě začalo pobolívat břicho, v neděli o něco víc, stejně jako mě pobolívá před menstruací. V pondělí ráno jsem začala krvácet i přes to, že jsem antikoncepci nevysadila, ten den už jsem pak vysadila. V pondělí a úterý to bylo stejné jako jindy 1.den menstruace, slabší krvácení. Ale přes noc a dnes (středa) už je to jen špinění, zahnědlý výtok, občas trošku krve. Břicho mě stále pobolívá jako při menstruaci. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že bych mohla být těhotná nebo jestli to může být tím, že tělo je ještě rozhozené po těch antibiotikách? Myslela jsem, že se menstruace ještě rozjede, jednou po antibiotikách to bylo takové zdlouhavější, ale teď mi spíš přijde, že to končí... Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Veroniko, udává se, že antibiotika snižují účinnost antikoncepce, čili je teororeticky možné, že byste mohla být těhotná, ovšem ta možnost je malá. Proto Vám doporučím provedení těhotenského testu za cca 2-3 týdny po uvedeném nechráněném pohlavním styku a hlavně napříště, pokud budete užívat antikoncepci, zvolte při pohlavním styku ještě další ochranu, např. kondom. Pokud budou Vaše potíže nyní přetrvávat - bolest břicha, špinění, navštivte Vašeho gynekologa k podrobnějšímu vyšetření. S pozdravem, k. Jiříčková

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: