Antikoncepce nebo leky na bolest?

Dobry den, po nekolika letech neberu horm.antikoncepci, krome silneho krvaceni mam opravdu nesnesitelne bolesti a krece. Horm.antikoncepci neberu z duvodu hrozby krevni srazeniny na doporuceni lekare. Nyni ale bez Algifenu nebo ibalginu (5xdenne) nemohu fungovat. Doktor s tim udajne nemuze nic delat. Existuje nejaka zlata stredni cesta jak se vyhnout srazenine a nenicit si jatra a zaludek? Dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, pokud máte některou z vrozených genetických mutací, které způsobují vyšší riziko žilní trombosy, opravdu nemůžete hormonální antikoncepci užívat. Já osobně doporučuji nitroděložní tělísko Mirena - u žen, které už rodily nebo Jaydess, u těch které ještě nerodily. Kromě snížení intenzity krvácení mají výborný vliv právě na sníížení bolestivosti při menstruaci a navíc nemají žádný trombogenní potenciál, tzn. že ani u nositelek již zmíněných mutací riziko rozvoje trombosy nezvyšují.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: