Antikoncepce po trombóze

Dobrý den, před třemi lety jsem prodělala proximální trombózu LDK - tehdy mi bylo 18 a brala jsem HAK. Od té doby ji již neberu, ale chtěla bych se zeptat zda bych ji mohla opět začít brát. Třeba HAK Yasminelle, myslím že neobsahuje tolik hormonů, aby to nějak ublížilo. Děkuji za odpověď. Lucka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hormonální antikoncepce je výrazným rizikovým faktorem pro vznik trombózy. Pokud se u Vás již jednou vystihla, bylo by dobré zjistit, jestli u Vás není přítomna některá z mutací, které ovlivňují krevní srážlivost a zvyšují riziko trombózy - poraďte se s praktickým lékařem, který Vás může poslat i na specializované vyšetření, požádejte o vyšetření parametrů krevní srážlivosti. Také je nutné zvážit, jestli se podobné problémy vyskytovaly i ve Vaší rodině, pokud ano, bylo by jistě lepší se bez hormonální antikoncepce obejít a zvolit jinou antikoncepci (kondom, spermicidní gely, metoda plodných a neplodných dní). Mezi rizikové fktory patří i kouření, proto pokud byste v budoucnu HAK užívala, je ve Vašem zájmu nekouřit.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: