Antikoncepce při leidenské mutaci

Dobrý den, nedávno mi na hematologii odhalili Leidenskou mutaci (heterozygot). Doposud jsem asi 6 let užívala kombinovanou hormonální antikoncepci (pilulky, náplasti). Nyní bych ji dle mého gynekologa měla vysadit. Chtěla bych se Vás zeptat, jakou byste mi doporučila antikoncepci z hlediska spolehlivosti. Mám sice stálý vztah, je mi 25 let, nicméně studuji vysokou školu a současně pracuji, protože s přítelem splácíme hypotéku a s dítětem bych proto ráda ještě nějaký rok počkala. Nevím, jak moc je minerva vhodná pro ženu, která ještě nerodila. Co se týče spermicidních gelů a minipilulek, mám strach z nižší spolehlivosti... Není škodlivé, když žena přestane v důsledku minipilulky či minervy menstruovat? Četla jsem, že v těhotenství (3. trimestru a šestinedělí) si ženy s leidenskou mutací musí píchat miniheparinové injekce. Je četnost injekcí dána nějak obecně, nebo se četnost odvíjí od krevních testů každé pacientky? Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vysoce spolehlivou a bezpečnou antikoncepcí je nitroděložní antikoncepce. Není prokázáno žádné zdravotní riziko pro zdravé ženy užívající kontinuálně antikoncepční tabletky a tedy nemenstruující. Minerva je přípravek kombinované hormonální antikoncepce. Je určen i pro dosud nerodící ženy nemající kontraindikaci k užívání kombinované hormonální antikoncepce. Léčbu miniheparinem u žen s trombofilními mutacemi v těhotenství a během šestinedělí řídí hematolog, obvykle se injekce aplikují 1 x za 24 hodin, případně za 12 hodin.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: