Antikoncepce při leidenské mutaci

Dobrý den, byla mi zjištěna heterozygotní mutace genu FV-Leiden a heterozygotní mutace genu MTHFR C677T. Lékař mi řekl, že bych neměla užívat HA (doteď ji beru 9 let), ale žádnou jinou alternativu mi nenabídl. Je mi 24 let, bez dětí, mám stálého partnera 5 let, nekouřím, snažím se žít zdravě, jsem bez zdravotních problémů. Děti zatím neplánuji. Na internetu jsem zjistila, že jako vhodná antikoncepce by pro mě mohla být (mimo kondomů) nitroděložní tělísko, ale mám změny na děložním čípku, můj lékař vždy na prohlídce říká, že se to musí hlídat a při stěrech mi čípek krvácí, na cytologii mi občas vyjdou zhoršené výsledky, nevadí to tomu? Také nevím, zda-li je lepší bez hormonů nebo s hormony. A pak bych se ještě chtěla zeptat na očkování proti rakovině děložního čípku, zda-li má nějaký význam, když už jsem sexuálně aktivní, tudíž už jsem se mohla pap. viry již nakazit... partnera mám stálého, za svůj život druhého. Děkuji za zodpovězení mých dotazů.

Odpověď odborníka:

Očkování rozhodně význam má,o vhodnosti tělíska se nemohu vyjádřit,protože výraz zhoršené výsledky je značně široký pojem,záleží na přesném popisu kolposkopie a jak vypadá cytologie, s tím, jak se nálezy vyvíjí dejme tomu za poslední rok, to vám řekne váš lékař. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: