Antikoncepce x anémie

Dobré odpoledne, minulý týden mi z krve zjistili anémii. Praktická lékařka mi předepsala kapky Maltofer (2 ml denně) a kyselinu listovou v tabletkách + vitamín Pyridoxin. Kapky by měly být v pořádku, ale u zbylých dvou zmíněných přípravků se v příbalovém letáku píše, že mohou ovlivňovat účinnost antikoncepce. Také se tam ale píše, že ženy, užívající antikoncepci, obvykle k. listovou a vitamín užívají, protože jim chybí železo. Já mám anémii nejspíše po matce, příznaky se však objevily až teď, co beru 5. měsíc HA Minervu. Chci se tedy zeptat, zda mohu v klidu brát obě doplňkové tabletky bez toho, aby snížily účinnost antikoncepce? Mám je třeba brát obě večer, když Minervu beru ráno? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lucie! Bohužel Vám příliš nepomohu. K ovlivnění účinku HAK skutečně může dojít, ačkoli to není samo o sobě důvodem k vysazení těchto tablet. Pro Vás jsou navíc z důvodu anemie navíc teď důležitější nežli HAK, Berte je, jak píšete, v jiné části dne. Nelámal bych si s tím moc hlavu. Prostuduje si něco o stravě, všechny své léky na anemii můžete nahradit vhodným složením stravy. Na druhou stranu to může být obtížné v případě hlubší anemie či jiných komplikací,

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: