Antikoncepce x antibiotika

Chci se zeptat jestli může přítelkyně mít nechráněný sex když užívá antikoncepci sylviane a přitom antibiotika na zánět dýchacích dutin Fromilid . Léky jí byly předepsány na týden. Předem moc děkuji za odpověď. Zdeněk

Odpověď odborníka:

Zdenku, bohužel odpověd je nejednoznačná, teoreticky by se nemělo nic stát, prakticky však antibiotika mohou např. způsobit vyhubení střevních bakterií, průjem, snížené vstřebání antikoncepční tabletky a poté tedy její nedostatečný účinek. Záleží také na tom, kolikátý den cyklu je nyní Vaše přítelkyně. Pro jistotu bych po dobu braní těchto antibiotik užila ještě bariérovou antikoncepci, např. kondom. Jestliže bude přítelkyně bez průjmu, v pořádku, pak bych se po dobrání antibiotik na hormonální antikoncepci opět plně spolehla, pakliže bude mít v průběhu užívání např. průjem, používala bych kondom až do konce tohoto jednoho cyklu. S pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: