Aplikace i.m. injekce

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné vpichnutí stanozolu do žily? Jedna se o vodný roztok, při vpichnutí do ramene mi malinko sjel píst injekční stříkačky směrem dolů, aspiroval jsem a objevila se krev, tak jsem tedy dále neaplikoval. Ale zdalo se mi, že se musel pist malinko pohnout! Je možné, že bych to přežil nebo došlo k poškození třeba žily při vytahnuti jehly že svalu? Je tomu již dva dny, aspiruji vždy. Ale zdalo se mi, že se píst pohl. Je tedy možné že se nepatrné množství vstřebá?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, téměř veškeré látky jdou aplikovat jak do svalu tak do žíly, většinou záleží pak na koncentraci dané látky.... samozřejmě že vyšší koncentrace (která se většinou dává do svalu) by se neměla dostat do krve, tělo by mohlo dostat šok.... při neopatrné manipulaci a možném minimálním množství úniku látky do krevního oběhu by nemělo hrozit žádné riziko, zvlášť jestli za ty dva dny nepozorujete nic zvláštního... reakce by se objevila do půl hodiny od aplikace.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Podezření na Bechtěrevovu nemoc potvrdí odpovědi na čtyři otázky
Mění se s věkem barva očí?
Články: Mění se s věkem barva očí?
Oko je velmi komplikovaný...
Zbavte se falešného
Články: Zbavte se falešného "spánkového" přítele
Zvykli jste si vyplnit...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Proč bechtěreviky bolí záda?
Články: Proč bechtěreviky bolí záda?
Bolesti zad jsou jednou z...
Transplantovat lze nejen orgány
Články: Transplantovat lze nejen orgány
Po rozsáhlých úrazech, ale...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: