Argofan v těhotenství

Jsem těhotná ve 23tt a trpím na uzkostne stavy, nezvládám své emoce. K psychiatričce jsem chodila ještě před otěhotněním, ale domluvily jsme se, že to zkusím bez léků. Ale jelikož to nezvládám, tak mi doktorka napsala antidepresivum Argofan. Předtím mluvila o šetrnějších lecích typu citalopram a sertralin, že by mi dala jeden z nich. Ale jelikož ty na mě v minulosti nezabírali tak mi dala Argofan s tím, že se dívala do knihy a může se brát v těhotenství. Ale proč tedy předtím mluvila o tech šetrnějších, to znamená ze Argofan tolik není? Četla jsem na netu riziko brání, že právě ten Argofan může způsobit srdeční vadu. Co je na tom pravdy? A plicní hypertenzi po porodu. A při kojení též má vliv na dítě. Teď se bojím lék uživat, bojím se o dítě. Čemu mam věřit? Děkuji Müllerová

Odpověď odborníka:

Dle dostupných studií se nepotvrdily původní předpoklady vzniku vrozených vad srdce, proto je možné Argofan užívat i v těhotenství, pokud je dobře snášen. Je pravda, že pokud se v těhotenství začíná s terapií, jsou většinou zvoleny léky typu citalopram, ale u Vás by to nebylo vhodné. Pozor jen na častější zvyšování krevního tlaku, nutno tedy pohlídat, ale není překážkou v užívání. Při kojení nemá vedlejší účinky na miminko, do mléka přestupuje jen miminálně. Obecně je i při kojení dobře tolerován. Přeji pěkný den a hodně štěstí.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: