Arketis a nežádoucí účinky

Dobrý den, 1) začal jsem užívat lék Arketis 20mg na panickou poruchu, kterou trpím již nějakou dobu. Předtím jsem bral Citalon, ale z důvodu vedlejšího účinku mi byl vysazen (každou noc jsem se pravidelně potil, jako při teplotě). I teď asi po měsíci užívání se pořád v noci potím. Je to způsobeno lékem? Když si občas večer dát pár piv, tak se pak v noci nepotím. 2) Citalon mi byl také vysazen proto, že je zde problém s ejakulací. S manželkou se snažíme o dítě, může nějak negativně ovlivnit moji plodnost lék Arketis? 3) Může tento lék také snížit sexuální výkonnost? Při AD nemám na sex vůbec chuť a ani žádný elán. 4) Můžu při užívání léků brát doplněk Eregma MAX Power (gynekoložka jej doporučila manželce i mě pro podporu plodnosti)? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Citalon obsahuje citalopram, Arketis escitalopram = skladba nežádoucích účinků je velice podobná, skoro stejná. Neovlivní plodnost, ale libido a erektilní funkce. Na trhu je řada jiných léků. Doporučený volně prodejný potravinový doplněk vnímám jako neúčinný chyták. Pár piv večer vám v tu chvíli uleví, ale z dlouhodobého pohledu je to největší příčina vašich potíží. Uvažte, jak je vám druhý den dopoledne. Kombinace vaší diagnozy a alkoholu je prostě špatně. Zdraví Luboš Janů

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: