Ars pravého ramene

Dobrý den, jsem několik dnů po ARS pravého ramene.K jeho zranění došlo v půli února t.r. pádem na nataženu končetinu na bruslích. Další den jsem absolvovala RTG a protože se neprokázala žádná zlomenina,byla jsem odeslána na ortopedii(syndrom rot. manžety) a na sonografii, kde mi indikovali částečnou rupturu supraspinatu a podezření na poškození labra a rot. manžety.Po vyšetření na MR mi byla doporučena ARS ramene 6.5. dg M751 SLAP laesio omi 1. dx invete Degenerat.LHBT 1. dx. PASTA omi 1.dx. Bursitis subacr. omi. 1. dx. Byla provedena ASK s nálezem SLAP léze, degenerace úponu dlouhé hlavy bicepsu, rozvláknění spodního listu rotátorové manžety a subakr. bursitidy. Provedena ASK refixace horního labra, debridement spod. listu manžety a subakrom. dekomprese. Na končetinu jsem dostala ortézu. Mám 2 dotazy: nebylo vhodné přistoupit k nápravě stavu končetiny aktuálně po zranění? Operující lékař mi řekl, že v průběhu těch 3 měs. došlo třením k degeneraci úponu dl. hlavy bicepsu a rozvláknění rot. manžety. Jaká je prognóza návratu do plné funkčnosti končetiny? Po navratu domů jsem po několika dnech uklouzla na schodech(zábradlí na pravé straně) a upadla na přední část těla. Jaké je nebezpečí, že se mi mohlo něco v rameni porušit? Co bych měla udělat? Na kontrolu mám přijít za 2 týdny. Děkuji laskavě za vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Časový odstup k atroskopii byl ideální, stav se upřesní, otok místa se zmenší. Rameno je velmi citlivý a v podstatě složitý kloub. Bude hodně záležet na rehabilitaci, ale i vašem cvičení doma. Úplný návrat do plné hybnosti a stavu zcela bez potíží se u všech pacientů nedosáhne. Záleží na stupni poranění a provedeném výkonu. Pád na rameno pokud byl vyžaduje kontrolu ortopeda bez většího odkladu. Předpoklad, že k poranění nedošlo neomezí pokračování pohybové léčby na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x